top of page
326934745_950902245805203_2483554097347350792_n.jpg

PM 2025

DATUM

 

Lördagen den 8 Mars 2025

ÄLVDALEN WINTER TRAIL

Vårt mål med detta lopp har och är att skapa ett löpvänligt Winter Trail. Det ska inte vara för mycket pulsande eller obanat, därför så har vi valt att nyttja Älvdalens fina skoterledssystem och valt att samarbeta med Älvdalens Snöskoterklubb. Skoterlederna sladdas och underhålls under hela vintern, ett jättearbete där massor av timmar läggs ner för att skapa dom absolut bästa förutsättningarna för er så att ni får en oförglömlig dag på banan!

DELTAGANDE SKER PÅ EGEN RISK

Vid anmälan till Älvdalen Winter Trail så accepterar du samtidigt att du deltar på egen risk. Då detta är ett lopp som går mitt i vintern så ställs det ännu högre krav på dig som deltagare. Det är oerhört viktigt att du vet att du kan ta dig an utmaningar som detta, ser till att ha med dig den energin som krävs för ett vinterlopp likt detta, att du följer regler och har med dig den obligatoriska utrustningen. Vi som arrangör ersätter inte eventuella personskador eller skador på utrustning.

SÄKERHET

​Att springa ett vinterlopp kan innebära fler risker och vi gör vårt yttersta för att skapa ett säkert lopp. Men det finns en del att tänka på för dig som deltagare och som du bör ha med dig för att göra ditt lopp så behagligt och säkert som möjligt.

TÄNK PÅ:

- Att springa i kyla förbränner mer energi
- Vinterunderlaget du springer på bjuder på extra motstånd och kräver mer energi
- Det är väldigt lätt att slarva med energiintaget vid kyla så ha en ordentlig plan innan du startar loppet.
- Din mobiltelefon har du med i första hand som en säkerhet. Tänk på att batteriet blir sämre av kyla så lägg din telefon på ett ställe där den är skyddad och kanske till och med värms upp av din kroppstemperatur.
- Om möjlighet finns spring med en kompis och ta er an denna utmaning tillsammans.
- Som deltagare så uppmuntrar vi också dig att ha koll på dina medlöpare i spåret. Rapportera till tävlingsledningen om du tycker att något kanske inte står rätt till med en annan deltagare.
- Tänk på att vi springer på skoterleder och det kan komma trafik på leden. Så håll höger och var så uppmärksam du bara kan.

VÄDER

Vädret styr vi inte över och vi vet aldrig vad vi kommer att bjudas på när det väl är dags. Det kan vara allt ifrån racerföre på lederna till snöpuls, det kan vara massa plusgrader och det kan vara väldigt kallt. Så se till att förbered er väl och följ väderprognosen!

LOPPET PRESENTERAS AV GOODR
 

Loppet presenteras av goodr Sverige och alla anmälda deltagare får vars ett par schyssta goodr solglasögon (värde 399kr). Ett par brillor som kommer sitta som en smäck när förhoppningsvis vårvinter solen värmer er längs banan! Är man sugen på en annan modell (tex BFG eller Wrap G som kostar lite mer) än dom som ingår i startplatsen så finns det möjlighet att betala mellanskillnaden för att få den modell du tycker mest om -  www.goodr.se 🦩

TÄVLINGCENTER

 

Hotell Älvdalen med adress Dalgatan 77 är platsen för helgen, det är här alla deltagare startar och går i mål. Det är även här med start kl 16.00 det bjuds på After-Run middag med trubadur 🥳

BOENDE

Hotell Älvdalen erbjuder alla deltagare ett fantastiskt specialpris på boende och god mat under racehelgen. HÄR kan du läsa mer om det.

AFTER RUN

Med start kl 16:00 så drar After Run igång och nån gång mellan kl 17-18 dukar Hotell Älvdalen upp en stor After Run buffé. Här bjuds det på god mat, gött häng och härligt snack om dagens äventyr! Har du köpt boendepaket på Hotell Älvdalen så ingår After-Run middagen, har du inte köpt något boendepaket så ringer du till Hotell Älvdalen på telnr 0251-105 00 och bokar din plats.

INFÖR LOPPET

RESA

Att ta sig till Älvdalen gör man enklast med tåg, buss eller bil. Vi rekommenderar att du tar tåget eller bussen till Mora och där hoppar du sen på någon av Dalatrafikens dagliga förbindelser mellan Mora - Älvdalen. Reser du med bil tar du dig till Mora och kör sen vidare norrut på riksväg 70 i ca 40km innan du är framme i Älvdalen. 

Masexpressen kör bussar direkt från Stockholm, med stopp bl.a i Borlänge, Falun och Mora. Kolla in deras sida och tidtabell www.mohlinsexpressbuss.se

PARKERING

Kommer du med bil så parkerar du bäst på antingen Coop´s eller ICA´s parkering. Det finns också en större parkering vid Älvdalens Ishall ca 400 meter från Hotell Älvdalen.

NUMMERLAPP OCH REGISTRERING

Nummerlapp, tidtagningschip, GPS-tracker och goodr solglasögon hämtas ut på The Running Company på Dalgatan 81F (ca 100m ifrån Hotell Älvdalen). Mellan kl 07:30 - 10:30 är du välkommen att registrera dig.

GPS TRACKER OCH TIDTAGNINGSCHIP

Alla löpare förses med vars en GPS tracker och ett tidtagningschip. Dessa ska bäras under hela loppet och ska placeras enligt anvisningar av tävlingsledningen. Redan nu kan ni tänka på att GPS trackern ska bäras högt upp på kroppen och den får inte läggas i din löparryggsäck eller löparväst. Ett armband till trackern följer med som funkar fint att använda. Här följer man er löpare via GPS trackingen: Länk presenteras någon veckan innan loppet

 

OBS: Tänk på att lämna tillbaks chip och tracker efter loppet. Ej återlämnade chip och trackers debiteras med 500kr/st.

TOALETT

Toaletter hittar ni precis innanför entrén på Hotell Älvdalen samt en trappa ner.

 

ÖVERDRAGSKLÄDER

 

Har du nån påse med överdragskläder så kan denna lämnas i lilla konferensen en trappa ner på Hotell Älvdalen. Rummet går att stänga men kommer vara oövervakat under loppet.

 

OBLIGATORISK UTRUSTNING

Den obligatoriska utrustningen är extra viktig på denna typen av lopp. Ni springer på vintern och när vi springer i kyla så förbrukar kroppen mer energi. Så blir ni ståendes nånstans ute på banan vill ni inte hamna i en situation där ni ni valt att inte plocka med er den obligatoriska utrustningen. Vi kommer inför start att gå igenom detta och kommer att göra stickprov.

A. På kroppen

 

- Underställströja eller liknande

- Vindjacka

- Vindbyxa / Tights

- Mössa / "Buff"

- Handskar

- Löpskor

 

Klädsel är väldigt individuellt men ovan klädsel är obligatorisk och ska finnas med. Självklart anpassas klädsel efter en själv men tänk på att det är ett långt lopp och ju fler timmar det gått desto större risk att man kyls ner. Lager på lager är alltid bra att tänka och värmande mellanlager kan vara bra att ha med.

B. I ryggsäcken/västen


• Extra underställströja
• Lättare extra jacka eller tröja. Tänkt att du ska kunna hålla dig varm vid skada/olycka
• Laddad mobiltelefon med tävlingsledningens nummer 0734255568
• Solglasögon om det är soligt väder (Du får ju ett par goodr innan start )
• Första förband och elastisk binda
• Visselpipa
• Pannlampa att dra på sig vid mörker
• Minst 1 liter vätska
• Energi i någon form

 

START OCH UNDER LOPPET

STARTTIDER

Alla starter går precis utanför entrén till Hotell Älvdalen.

 

58km - kl 08:30

38km - kl 10:00

25km - kl 11:00

MÅLGÅNG

Efter en lång dag på ÄWT banan så går du i mål på samma ställe som du starta. Efter målgång så hittar du omklädningsrum, dusch och spabalja en trappa ner inne på Hotell Älvdalen.

TRAFIK

Den första 1,5 kilometern och avslutande 1,5 kilometern så passerar du ett par vägar. Se dig för, ta det försiktigt och låt bilar passera först innan du passerar.

Ute på skoterleden så delar du leden med skotertrafik. Visa hänsyn och håll höger så gott det går. Vid krön och svängar med skymd sikt var extra uppmärksam. Oftast så hör man på lång väg om en skoter eller flera skotrar närmar sig.

 

BANAN OCH MARKERING

 

Banan och dom olika klasserna går till 98% på skoterled. Skoterleder som sladdats under större delen av vintern för att skapa dom absolut bästa förutsättningarna som är möjligt. Under loppet så är banan uppmärkt med orange pil samt att det är sprayat i snön på sina ställe där man ska svänga/vika av. Då vi springer på skoterled så är det tydligt var man ska springa och det gör också att det kan vara en bit mellan markeringarna pga att det helt enkelt inte finns nån annanstans att springa.

 

Vill du springa med GPX fil nerladdad till din klocka eller din telefon så finns det att ladda hem här nedan:

 

58km GPX

38km GPX

25km GPX


SKRÄP

Det är absolut förbjudet att lämna nåt skräp i naturen. Det vi tar med oss ut på rundan tar vi med oss tillbaks.

TOALETT

Ute längs banan finns inga toaletter så toalettbesök sköts på ett snyggt sätt utanför leden.

SJUKVÅRD / SÄKERHET

Tävlingsledningen är utbildade inom akut sjukvård i fält. Vid eventuell skada och om tävlingsledning behöver ta sig ut till dig så kommer artiklar från din obligatoriska utrustning att användas i första hand.

Vid allvarlig olycka ringer ni alltid 112 först och sen tävlingsledning. Tävlingsledningens nummer 0734255568

OM DU BRYTER

Om du väljer att bryta detta lopp så kommer det att krävas goda grunder för att kunna bli hämtad utmed banan. Om du ändå av någon anledning behöver bryta så tar du dig först och främst till närmsta kontroll och stämmer av med funktionärer på plats samt kontakta tävlingsledning på telefonnummer 0734255568 . Tänk också på att om du skulle bryta så håller du dig varm med den obligatoriska utrustning som är specificerad ovan. Om det är akut och allvarligare så ringer man 112.

MAXTIDER

58km - 11.5 tim

38km - 10 tim

25km - 9 tim

 

Målet stänger kl 20:00 på Hotell Älvdalen. Maxtiderna är satta efter teståret 2023 men självklart har vi väder m.m. i beaktning under tävlingsdagen.

ENERGISTATIONER

 

OBS: Alla löpare måste ta med sig sin egen kåsa/mugg. Vi kommer INTE att tillhandahålla med muggar längs banan.

 

- Gäddtjärn 7km

Denna station passerar alla deltagare.
Här finns varmt vatten, varm UMARA sportdryck, saft, godis

 

- Hållberg 18km (endast 38km deltagare)

Här finns varmt vatten, varm UMARA sportdryck, saft, godis, mackor m.m.

 

- Tvåråberg 23km (endast 58km deltagare)

Här finns varmt vatten, varm UMARA sportdryck, varm soppa (glutenfri/vegansk), saft, kaffe, godis, mackor m.m.

- Märråberg 36km (endast 58km deltagare)

Här finns varmt vatten, varm UMARA sportdryck, kaffe, buljong, chokladpulver, banan, godis, mackor m.m.

- Rämmasjön 14km, 28km, 49km

Alla deltagare passerar här (distans ovan beroende på vilken klass man deltar i)

Här finns varmt vatten, varm UMARA sportdryck, varm soppa (glutenfri/vegansk), saft, kaffe, buljong, godis, mackor m.m. 


OBS: Ändringar kan ske. Vi kommer inte att servera någon specialkost då detta området är väldigt utbrett. Därför rekommenderar vi er som har behov av specialkost att ta med er egen energi.

SUPPORT

Det är absolut tillåtet med support under loppet. Vi tycker bara det är roligt om det finns folk ute och hejar och som gör just din dag lite roligare och enklare 😀

Era supportrar följer er enklast via er GPS Tracker via denna länk: Länk presenteras någon vecka innan loppet

 

VISA HÄNSYN TILL NATUREN

 

Älvdalen bjuder på en väldigt fin natur och vi vill att det ska förbli så. Vi vill lämna området och banan i samma skick som innan loppet vilket betyder att alla deltagare är skyldiga att ta hand om sitt skräp. Får vi reda på att någon kastat sitt skräp leder detta till diskvalificering för personen som skräpat ner. Passeras en koja med papperskorg eller liknande så ta med ert skräp och lämna det inte i kojan. Toalettbesök sköts på ett snyggt sätt utanför leden.


FRÅGOR

Har ni frågor så är ni alltid varmt välkomna att kontakta oss på lopp@swedenrunners.se

bottom of page